De eerste Tesla Cybertrucks werden donderdagnacht aan de eerste klanten geleverd. Dit gebeurde tijdens een speciaal georganiseerd evenement, waarbij Elon Musk de pickup-truck opnieuw aan het publiek toonde.

Een van de belangrijkste dingen die Tesla tot het afleveren vreemd genoeg onder de pet hield, was de prijs van de Cybertruck. Toen Musk hem vier jaar geleden voor het eerst aan het publiek toonde, beweerde hij dat de elektrische auto voor minder dan 40.000 dollar op de markt zou verschijnen. Helaas kon hij ook die belofte niet waarmaken, bleek na het evenement.

Musk repte tijdens het event met geen woord over de prijzen van de Cybertruck, maar die zijn inmiddels gewoon te vinden op de website van Tesla. Daar zien we dat de hoekige verschijning minimaal 20.000 dollar meer gaat kosten dan Musk aanvankelijk beloofde. Dit is het ‘Rear-Wheel Drive’-model van ongeveer 61.000 dollar, dat pas in 2025 van de band zal rollen. Tot die tijd blijft het aanbod beperkt tot twee duurdere varianten: de ‘All-Wheel Drive’ en de ‘Cyberbeast’. Deze kosten respectievelijk net geen 80.000 dollar en net geen 100.000 dollar.

Natuurlijk maakte Tesla nog meer details over de nieuwste telg in het aanbod bekend. Zo weten we nu dat de goedkoopste configuratie een actieradius van ongeveer 400 kilometer zal hebben. De All-Wheel Drive kom het verst: ongeveer 550 kilometer, en de Cyberbeast levert een aantal kilometers in voor meer vermogen. Deze versie stopt met rollen na 515 kilometer.

Extra accupakket voor Cybertruck en een tent voor in de laadbak

Maar dan ontbreekt er nog steeds een versie met de beloofde actieradius van 800 kilometer. Daar heeft Tesla een oplossing voor bedacht: de Cybertruck is optioneel uit te rusten met een extra batterijpakket dat in de laadruimte achterop de auto geplaatst kan worden. Tesla noemt dit een 'Range Extender'. Het laat er, op de actieradius met het extra pakket na, verder weinig over los.

Opvallend is dat het goedkoopste model met de kleinste actieradius, de optie niet krijgt. De All-Wheel Drive en de Cyberbeast kunnen respectievelijk 190 en 210 kilometer verder komen met het pakket in de laadbak.

Tesla Cybertruck met Basecamp tent
Tesla Cybertruck met Basecamp tent
Tesla

Je zou ook met de Cybertruck op kampeervakantie kunnen gaan, want Tesla biedt als accessoire een tent voor in de laadbak aan. Deze zogenoemde Basecamp kost 2.975 dollar en moet met een handpomp opgeblazen worden. Vanuit de tent kan gebruik gemaakt worden van de stopcontacten die in de laadbak te vinden zijn, en de auto kan ingesteld worden op 'Tent Mode', al is onduidelijk wat dit precies doet.

Miljoen vooruitbestellingen voor Cybertruck

Tijdens het na het evenement werd er ook niets gezegd over de "gigantische vraag" naar de Cybertruck, waar Musk het eerder dit jaar nog over had. Hij vertelde destijds dat Tesla meer dan een miljoen vooruitbestellingen voor de pickup in de boeken had staan. Hoeveel daarvan over zijn, is onduidelijk.

Gelet op het feit dat Tesla verwacht volgend jaar de eerste Cybertrucks die nu besteld worden, te kunnen leveren, lijkt ook de claim van een enorme vraag wat overtrokken.

Bovendien gaat nu spelen wat de toch forse prijs van de Cybertruck gaat doen met de verkopen. De prijs ligt hoger dan verwacht en de actieradius is lager. Daarbij is er op de Noord-Amerikaanse markt, waar de auto vooralsnog alleen te verkrijgen is, flinke concurrentie van onder andere Rivian en Ford. Beide automakers bieden meer auto voor een vergelijkbare of lagere prijs. Maar die zijn natuurlijk niet kogelvrij.

LEES OOK: ‘Tesla wil elektrische auto van €25.000 op de markt brengen’